-Az új Tb törvény szerint az eddig megszokott járulékok (nyugdíjjárulék; egészségbiztosítási járulék; munkaerő-piaci járulék) összeolvadásával egy egységes új járulék keletkezik, a Társadalombiztosítási járulék. Ennek mértéke továbbra is 18,5%, mint korábban.
-Lényegi változás az új Tbj-ben a kiegészítő tevékenységet folytató személyek köre, ők ugyanis nem minősülnek biztosítottnak, ezáltal társadalombiztosítási járulék fizetési kötelezettség sem terheli őket, csak a 15%-os SZJA-t kell megfizetniük. Esetükben a szociális hozzájárulási adót sem kell megfizetniük.-Szintén új a járulék fizetési minimum bevezetése, amely a minimálbérhez igazodik. A munkaviszonyban álló személy társadalombiztosítási alapja legalább havonta a minimálbér 30%-a.-Azoknak a belföldi személyeknek, akik nem biztosítottak és más jogcímen sem jogosultak egészségügyi szolgáltatásra, egészségbiztosítási szolgáltatási járulékot kell fizetniük. Azok, akik nem fizetik a járulékot a jogviszony-ellenőrzés alkalmával „piros lámpás” figyelmeztetést kapnak. 2020. július 1-jétől azok a személyek, akik nem fizetik az egészségbiztosítási szolgáltatási járulékot és hat havi elmaradást halmoznak fel, nem lesznek jogosultak a térítésmentes egészségügyi ellátásra. Azaz, a betegnek, ha ellátták, ki kell fizetnie a szolgáltatást. 


Több információra lenne szükséged a témában? Kérdezz minket a 0630/4326779 vagy az info@spanyikkonyveles.hu e-mail címen.